Tekenye története

Tekenye Zala megye északkeleti részén található, a Zala folyó völgyében, a Zalavári-hátság északi nyúlványán, Zalaszentgróttól keletre, a Sümegre vezető országúton fekvő Türjétől pedig délre.

A községet kedvező környezeti adottságok jellemzik, bár a főutaktól kissé távolabb esik. A települést félkör alakban körülvevő dombokon zártkertek, szőlők találhatók, kevés erdővel. Nyugat felé, a Zala völgye felőli oldalon a Nádas-patak vizére telepített halastó, a síkon szántóföldek, rétek vannak.

Megközelíthető Zalaszentgrót irányából a 73202 jelű bekötőúton, valamint egy alsóbbrendű, önkormányzati fenntartású úton Türje felől.

Tekenye először 1230-ban Tekeneu, 1339-ben Thekenie, 1462-ben pedig Thekenyew névalakban fordult elő. A források szerint a település Szentgrót északkeleti szomszédja volt, neve és elhelyezkedése így egyértelműen azonosítja.

Tekenyén az önálló községi tanács 1970-ben megszűnt, közös tanácsuk volt Zalaszentgróttal, amely akkor szintén község volt. 1984-ben, a városszervezés idején Tekenyét Zalaszentgróthoz csatolták, 2010-ig a város peremkerülete volt. Egy sikeres népszavazást követően, a 2010. október 3-án tartott önkormányzati választások után újra önálló településsé vált.

Tekenye a zalaszentgróti járáshoz tartozik, és 2013-tól, a közigazgatási változások nyomán ismét, közös önkormányzati hivatala Zalaszentgróton működik.


Tekenye Község Önkormányzata

8793 Tekenye, Hunyadi u. 17.
aknis@t-online.hu


Tekenye a közösségi oldalon

Facebook